Τρόφιμα - Βιοτεχνολογία

#1
Συνοπτική περιγραφή μαθήματος
Το τρόφιμο ως σύνθετο βιολογικό υλικό: σύσταση, δομή, φυσικοχημικές ιδιότητες, οργανοληπτικές ιδιότητες. Βασικές γνώσεις για τα συστατικά των τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρές ουσίες, νερό, ένζυμα, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, χρωστικές ουσίες) Ιδιότητες των συστατικών και επίδραση των διεργασιών παραγωγής και συντήρησης των προϊόντων, σε αυτές τις ιδιότητες. Στοιχεία μικροβιολογίας τροφίμων. Ασφάλεια και υγιεινή. Θερμοφυσικές ιδιότητες των τροφίμων. Διεργασίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων: Μηχανικοί και φυσικοί διαχωρισμοί, Ψύξη, Κατάψυξη, Παστερίωση, Aποστείρωση, Ξήρανση.

Εισαγωγή στη Βιοτεχνολογία και τα εργαλεία της. Υποστρώματα της Βιοτεχνολογίας: Φυσικές πρώτες ύλες, Συνθετικές πρώτες ύλες Διεργασίες παραγωγής και ανάκτησης βιοτεχνολογικών προϊόντων: Αρχές μικροβιακής ανάπτυξης, Ο βιοαντιδραστήρας, Θρεπτικά υλικά, Μικροβιακές ζυμώσεις, Κυτταροκαλλιέργειες, Τεχνολογία ενζύμων, Κατιούσες διεργασίες. Βιοτεχνολογικές εφαρμογές, επιπτώσεις της βιοτεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μαθήματος:
Oι παραδόσεις εστιάζονται, πέραν της κάλυψης των βασικών αρχών, στην αναφορά πρακτικών παραδειγμάτων εφαρμογής των αρχών αυτών υπό το πρίσμα του Χημικού Μηχανικού που θα κληθεί να συμμετάσχει στο σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση της σύστασης, των διεργασιών παραγωγής και των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας των προϊόντων στη Βιομηχανία Τροφίμων και Βιολογικών Προϊόντων.


Διδάσκοντες
Π. Ταούκης - email: taoukis@chemeng.ntua.gr (Τρόφιμα)
Β. Ωραιοπούλου - email: vasor@chemeng.ntua.gr (Τρόφιμα)
Δ. Κέκος - email: kekos@chemeng.ntua.gr (Βιοδιεργασίες - βασικός διδάσκων)

Παλαιότεροι Διδάσκοντες
Φ. Κολίσης (Βιοδιεργασίες)

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του μαθήματος.

Οργάνωση διδασκαλίας
Θεωρία: 4 ώρες εβδομαδιαίως (δύο δίωρα)
Ασκήσεις: Συνήθως προτείνεται από τον κ. Κέκο να γίνουν μερικά επιπλέον έκτακτα δίωρα μαθήματα με ασκήσεις τις προηγούμενες μέρες της εξέτασης του μαθήματος.

Αλφαβητική κατανομή σε δυο τμήματα. Όταν το ένα τμήμα κάνει τρόφιμα, το άλλο κάνει βιοτεχνολογία. Στην πορεία του εξαμήνου, ανάλογα με το ακροατήριο, ενδέχεται να συγχωνευθούν σε ένα.

Εξετασεις - Βαθμολογία
Η τελική εξέταση γίνεται σε δύο μέρη: στα Τρόφιμα (Α) (ανοιχτά βιβλία-μόνο βιβλία, όχι σημειώσεις) και στη Βιοτεχνολογία (Β) (κλειστά βιβλία).
Ο Τελικός Βαθμός του μαθήματος θα είναι ο μέσος όρος του (Α) και (Β) με την προυπόθεση ότι θα υπερβαίνει τη βάση στο καθένα χωριστά.
Για όσους σπουδαστές λάβουν στην εξέταση αυτή βαθμό πάνω από τη βάση σε ένα από τα δύο μέρη, ο βαθμός αυτός κρατείται μόνο για την επόμενη επαναληπτική και μπορούν να εξετασθούν μόνο στο άλλο μέρος (π.χ. σπουδαστής που έχει βαθμολογηθεί στα Τρόφιμα με 8 και στη Βιοτεχνολογία με 3, θα δώσει μόνον το μέρος της Βιοτεχνολογίας για να πάρει σ' αυτήν προβιβάσιμο βαθμό και να βγεί ο τελικός μέσος όρος του μαθήματος). Επίσης οι σπουδαστές που έχουν πάρει προβιβάσιμο βαθμό και στα δύο μέρη μπορούν να δώσουν βελτίωση στο ένα μέρος αν θέλουν.
Προαιρετικά, δίνονται θέματα προς επίλυση στα Τρόφιμα, τα οποία συνεισφέρουν κατά 20% στο βαθμό των Τροφίμων.

Εξεταστέα ύλη

Ακαδ. έτος 2012-13
Spoiler: show
Τρόφιμα: από το βιβλίο των Τροφίμων:
ΚΕΦ.1,2,3,4,5,6,7,8 και 10, ενώ εκτός είναι οι σελ. 191-202 και 308-321.
Βιοτεχνολογία: από το "Μηχανική Βιοδιεργασιών" - Shuler M., Kargi F.:
Κεφάλαιο 1: (ολόκληρο)
Κεφάλαιο 3: 3.1, 3.2, 3.3, 3.4.1, 3.4.3, 3.5, 3.6, 3.7,
Κεφάλαιο 6: 6.1, 6.2, 6.3.1, 6.3.2, 6.4, 6.5,
Κεφάλαιο 11: 11.1, 11.3, 11.4.3,11.4.6,11.4.7,11.4.9, 11.5.2.


Ακαδ. έτος 2014-15
Spoiler: show
Τρόφιμα: από το βιβλίο των Τροφίμων:
Η ύλη των τροφίμων περιλαμβάνει: ΚΕΦ.1,2,3,4,5,6,7,8, 10 και 12, εκτός σελ. 191-202 και 308-321 .


Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2015

Υλικό

#2

Αρχεία για τα οποία δεν δίνεται link υπάρχουν στο επόμενο post (scroll down a bit...).


Φύλλο Μαθήματος
  • Φύλλο Μαθήματος (ακ. έτος 2012-13)

Θεωρία

Ασκήσεις
  • Εκφωνήσεις ασκήσεων
    • 1o θέμα Τροφίμων (2012-13)
    • 1ο θέμα Τροφίμων (2010-11)
    • 1ο θέμα Τροφίμων (παρουσίαση)
    • 1ο θέμα Τροφίμων (2013-14)
    • 2o θέμα Τροφίμων (2012-13)
    • 2ο θέμα Τροφίμων (2010-11)

Εξετάσεις


Ιστοσελίδες

Σχετικά μαθήματα

Τι γίνεται σε άλλες σχολές

Στο forum...
Τελευταία επεξεργασία από Papajim202 σε Τρί 26 Σεπ 2017, 5:46 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Αρχεία

#3
Τα παρακάτω αρχεία είχαν ανέβει στο παλιό σύστημα της "Βιβλιοθήκης" και έχουν ήδη αναφερθεί στο "Υλικό".
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης