[Π-Ε] Ορθολογική και Αειφορική Διαχείριση Ενεργειακών Συστημάτων

#1
Το μάθημα της Ορθολογικής και Αειφορικής Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων διδασκόταν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 στο 8ο εξάμηνο της κατεύθυνσης Μηχανικής Διεργασιών υπό τον τίτλο "Ορθολογική και Αειφορική Διαχείριση Ενέργειας".

Σημείωση: Το μάθημα αποτελεί μετεξέλιξη του "Ενεργειακή Ανάλυση Βιομηχανικών Συστημάτων". Ο τίτλος άλλαξε το ακαδ. έτος 2012-13, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ύλη που διδάσκεται τα τελευταία χρόνια.

Περιγραφή μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές αρχές και τις γενικές μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας. Στόχοι του μαθήματος είναι: (α) η ανάπτυξη των βασικών εργαλείων ενεργειακής και εξεργειακής ανάλυση φυσικών και χημικών διεργασιών, η εφαρμογή τους στην παραγωγή ισχύος και τα σύστημα ατμού (παραγωγή, διανομή, χρήση, εξοικονόμηση, συμπαραγωγή), (β) η μελέτη βασικών συστημάτων συμπαραγωγής, (γ) η βιομηχανική ψύξη και κλιματισμός, (δ) η χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στη βιομηχανία. Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει: Ενεργειακές ανάγκες στη βιομηχανία-Αρχές ενεργειακής βελτιστοποίησης / Ενέργεια και Θερμοδυναμική / Βασικά και πολύπλοκα κύκλα παραγωγής ισχύος / Ενεργειακή/εξεργειακή ανάλυση συστημάτων μεταφοράς θερμότητας / Συστήματα παραγωγής ατμού / Συμπαραγωγή / Ψυκτικά κύκλα.

Διδάσκοντες
E. Βουτσάς - email: evoutsas@chemeng.ntua.gr - προσωπική ιστοσελίδα

Εργαστηριακό προσωπικό
Β. Λούλη - email: svlouli@chemeng.ntua.gr - προσωπική ιστοσελίδα

Οργάνωση διδασκαλίας
Θεωρία
3 ώρες εβδομαδιαίως
Εργαστήριο
2 ώρες εβδομαδιαίως
Σημείωση: Στην ιστοσελίδα του μαθήματος αναρτάται πρόγραμμα διαλέξεων και εργαστηρίων.

Το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος και η παρουσία σε αυτό είναι υποχρεωτική. Μετά από κάθε εργαστήριο δίνεται αντίστοιχη εργασία για το σπίτ, η οποία εκπονείται σε ομάδες 3 ατόμων εντός 2 εβδομάδων. Συνολικά, πραγματοποιούνται 3-4 εργαστήρια και εργασίες.

Εξετάσεις-Βαθμολογία
Η αξιολόγηση των σπουδαστών γίνεται στη βάση:
(1) Του βαθμού της τελικής εξέτασης (50%). Η τελική εξέταση χωρίζεται σε δυο μέρη. Το θεωρητικό μέρος αποτελείται από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και πραγματοποιείται με κλειστά βιβλία. Το μέρος των ασκήσεων γίνεται με ανοιχτά βιβλία και δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.
(2) Του βαθμού του εργαστηρίου (50%). Ο βαθμός του εργαστηρίου προκύπτει από τη συμμετοχή του κάθε σπουδαστή και τις εργαστηριακές ασκήσεις.

Βιβλιογραφία
4 ΒΙΒΛΙΑ:
  • Βιβλίο εκδόσεων ΕΜΠ "Ορθολογική και αειφορική διαχείριση ενεργειακών συστημάτων"
  • Ηλεκτρονικό βιβλίο εκδόσεων ΕΜΠ "APXEΣ ΔIAXEIPIΣHΣ ENEPΓEIAΣ ΣTHΝ XHMIKH BIOMHXANIA"

Εξεταστέα ύλη
Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει όλα τα αρχεία Mathcad που παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2020

Τελευταία επεξεργασία από La.D. σε Δευ 30 Μαρ 2020, 3:09 pm, έχει επεξεργασθεί 10 φορές συνολικά.

Υλικό

#2
Εξετάσεις

Software

Ιστοσελίδες

Σχετικά μαθήματα

Τι γίνεται σε άλλες σχολές

Στο forum...
Τελευταία επεξεργασία από Antonyd σε Πέμ 20 Σεπ 2018, 7:14 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες