[ε] Θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας/Γνώσης

#1
Συνοπτική περιγραφή μαθήματος
Εισαγωγή – Ορολογία. Τα Κύματα της Τεχνολογικής Αλλαγής (info-, bio-, nano-). Το 1ο Κύμα: Πληροφορική – Σύγκλιση με Τεχνολογίες Επικοινωνιών κ.α. Η Κοινωνία της Πληροφορίας: Τεχνικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις. Το 2ο Κύμα: Βιοτεχνολογίες – Οι 3 «Ήπειροι» Εφαρμογών (Αγροτικές, Υγείας, Βιομηχανία – Περιβάλλον). Επιπτώσεις της Βιοτεχνολογικής Επανάστασης – Το Πρόβλημα της Κοινωνικής Αποδοχής – Συγκλίσεις info-bio. Το 3ο Κύμα των Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών. Επιπτώσεις της Νανοτεχνολογικής Επανάστασης – Συγκλίσεις με τα άλλα Κύματα. Προς μια Οικονομία και Κοινωνία της Γνώσης – Διεθνείς, Ευρωπαϊκές, Εθνικές και Περιφερειακές πλευρές. Ο Χημικός Μηχανικός εμπρός στις εξελίξεις αυτές: Επιστήμη, Σπουδές, Επάγγελμα. Ο Έλληνας Χημικός Μηχανικός στην Κοινωνία της Γνώσης: Ευκαιρίες και Εμπόδια. Σχέσεις με άλλους Κλάδους και Επαγγέλματα – Το Ζητούμενο της Διεπιστημονικότητας. Σπουδαστικά Θέματα.

Διδάσκοντες
Ε.Κούκιος - email: koukios@chemeng.ntua.gr
Ι.Καλογήρου - email: Y.Caloghirou@ntua.gr

Συνεργάτες:
Ευάγγελος Σιώκας - email: vagsiok@chemeng.ntua.gr
Νικόλαος Κανέλλος - email: nkan@mail.ntua.gr

Οργάνωση διδασκαλίας
Θεωρία: 2 ώρες εβδομαδιαίως (ένα τρίωρο)
Το μάθημα πραγματοποιείται στο pc-lab2 (στη καινούρια πτέρυγα, στο υπόγειο, κάτω από τα εργαστήρια φυσικοχημείας), ώστε να είναι δυνατή η άμεση εφαρμογή των όσων διδάσκονται και η άμεση αναζήτηση πηγών και πληροφοριών από το Internet.

Εξετάσεις-Βαθμολογία
Ο βαθμός του μαθήματος προκύπτει αποκλειστικά από την παρουσίαση μίας εργασίας σχετικής με το περιεχόμενο του μαθήματος. Η εργασία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική (μέχρι 2 άτομα).

Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2012

Κλειδωμένο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης